Union Chocolate – producent czekolad, mas czekoladowych, oraz polew
Producent czekolad, mas czekoladowych, oraz polew z przeznaczeniem do dalszej produkcji w zakładach przemysłu cukierniczego. Producent tabliczek czekolad o różnych smakach.
Produkcja czekolady jest procesem skomplikowanym i wymaga stosowania dużej liczby maszyn i urządzeń. Aby delektować się najdrobniejszym nawet wyrobem zawierającym czekoladę, podstawowy surowiec, tj. ziarno kakaowe, musi przejść przez długi, kilkuetapowy proces przerobu na miazgę kakaowa. Ziarno kakaowe w zależności od gatunku i kraju, z którego pochodzi , ma różny stopień czystości. Staranne i całkowite oczyszczenie jest nieodzownym warunkiem otrzymania smacznych, zdrowych wyrobów i stanowi pierwszy etap przerobu ziarna kakaowego w naszej fabryce. Oczyszczone ziarno jest debakteryzowane, co ma na celu zredukowanie drobnoustrojów do bezpiecznego poziomu i otrzymanie surowca o dużej czystości mikrobiologicznej.
Surowe ziarno kakaowe zawiera średnio 6-7% wody oraz charakteryzuje się nieprzyjemnym, kwaśnym i gorzkim smakiem. Z tych względów poddaje się je prażeniu w wysokiej temperaturze. Ziarno kakaowe składa się w przeważającej części jądra, łuski oraz kiełków. Zawiera w swym wnętrzu cenny składnik – tłuszcz kakaowy, który chcemy uwolnić. Dla produkcji miagi kakaowej wartość przedstawia jedynie wyprażone jądro, które poddawane jest śrutowaniu (łamaniu). Śruta pozbawiona łuski jest dwustopniowo rozdrabniana, aby poprzez rozerwanie ścian komórek i uwolnienie zamkniętych w nich substancji przeistoczyć się w płynną, dokładnie roztartą miazgę kakaową.
Kolejnym etapem produkcji czekolady jest dozowanie składników, odbywające się ilościowo do miksera. Po dokładnym zważeniu wszystkich składników następuje ich wymieszanie do jednolitej masy, o płynno-ciastkowej konsystencji, po czym masę poddaje się do rozdrobnienia.
Dla osiągnięcia jednorodnego spektrum wielkości cząstek oraz optymalnych sensorycznych własności produktów końcowych masę poddaje się dwustopniowemu rozdrobnieniu. Wstępne odbywa się w zautomatyzowanym młynie dwuwalcowym. Rozdrobniona masa transportowana jest następnie do młynów pięciowalcowych, w których odbywa się właściwe rozdrobnienie.
Głównym etapem produkcji jest konszowanie, którego celem jest otrzymanie jednolitej, dobrze zemulgowanej, aromatycznej i rozpływającej się w ustach czekolady. Ten bardzo ważny dla jakości końcowego wyrobu proces technologiczny polega na długotrwały, intensywnym mieszaniu w nowoczesnych, zautomatyzowanych konszach. W jego trakcie masy czekoladowe ulegają licznym przemianom fizyko-chemicznym.
Masy czekoladowe po zakończonym procesie konszowania pompowane są rurociągami do podgrzewanych zbiorników magazynowych, a z nich do izotermicznych cystern samochodowych (czekolady płynne sprzedawane luzem) lub przekazywane do formowania w postaci tabliczek różnej wielkości dropsów (czekolady sprzedawane w postaci zestalonej).
Czekolada przed opuszczeniem linii produkcyjnej jest poddawana specjalnemu procesowi – temperowaniu. Jest to bardzo ważny etap, wpływający bezpośrednio na właściwości sensoryczne wyrobu gotowego. Celem temperowania jest osiągnięcie w masach czekoladowych najbardziej trwałej odmiany polimorficznej tłuszczu kakaowego, w postaci kryształów o najmniejszych wymiarach. Proces przeprowadza się w urządzeniu zwanym temperówką. Dobrze wytemperowana zestalona czekolada charakteryzuje się pięknym wyglądem z połyskiem, ma muszlowy przełom, strzela podczas przełamywania oraz jest odporna na wystąpienie efektu posiwienia.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz.Ustawienia cookiesZaakceptujZobacz więcej
Prywatność i polityka cookies
Prywatność
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas przeglądania witryny. Z tych plików cookie pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Możesz również zrezygnować z tych plików cookie. Ale rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może mieć wpływ na wygodę przeglądania.